nedelja, 28. november 2010

Postopek odvzema

Vas zanima kako bo vse skupaj potekalo, če se odločite za shranitev matičnih celic? 
Oglejte si potek shranitve, od prvega kontakta s ponudnikom, do zadnje faze postopka shranjevanja matičnih celic:

1. KONTAKTIRAJTE IZBRANEGA PONUDNIKA. 
Primer Neocelica: lahko izpolnite njihov kontaktni obrazec ali pa jih pokličete na 080 88 48.
Ne pozabite: jih vprašati vse kar vas zanima o shranitvi matičnih celic, postopku odvzema, pogojih sodelovanja itd. Skratka, poskrbite da dobite odgovore na vsa morebitna vprašanja.

2. DOBILI BOSTE POGODBO O SODELOVANJU.
 
Primer Neocelica: čez nekaj dni vam bodo poslali tri izvode Pogodbe o nudenju storitev.
Ne pozabite: Pogodbo podorbno preberite in jih o morebitnih nejasnostih pokličite.

3. PODPIS POGODBE O SODELOVANJU. 
Primer Neocelica: ko se boste dokončno odločili za shranitev pri njih, izpolnite Pogodbo o nudenju storitev, jo podpišite in v treh izvodih pošljite na njihov naslov: Neocelica d.o.o., Pot k sejmišču 26a, 1231 Ljubljana-Črnuče.

 4. VAŠ IZVOD POGODBE. 
Primer Neocelica: po pošti vam bodo poslali vaš izvod Pogodbe o nudenju storitev, podpisan tudi s njihove strani. Takrat boste prejeli tudi račun za "Pristopnino".

5. PLAČILO PRISTOPNINE. 
Primer Neocelica: poravnali boste znesek, ki je naveden na računu za "Pristopnino".

6. SET ZA ODVZEM. 
Primer Neocelica: ko boste poravnali račun za »Pristopnino«, vam bodo po pošti poslali set za odvzem in prevoz krvnega vzorca iz popkovnice ali set za odvzem in prevoz krvnega vzorca iz popkovnice in tkiva popkovnice. Neocelica bo kontaktirala tudi osebje v porodnišnici.

7. PRIPRAVE NA POROD. 
Primer Neocelica: pred porodom medicinsko osebje opozorite na odvzem krvnega vzorca iz popkovnice in tkiva popkovnice in jim predajte set, ki vsebuje tudi navodila za odvzem.
Ne pozabite: priporočamo vam, da set takoj po prejetju zapakirate skupaj s stvarmi, ki jih boste potrebovali v porodnišnici (materinska knjižica, potrdilo o plačani taksi za prisotnost partnerja, fotoaparat, polnilec za telefon). Seta ne smete pozabiti doma.

8. ODVZEM. 
Pooblaščeno medicinsko osebje bo po porodu poskrbelo za strokoven odvzem krvnega vzorca iz popkovnice in tkiva popkovnice.

9. PRIPRAVA VAŠEGA VZORCA. 
Primer Neocelica: medicinsko osebje bo krvni vzorec ter tkivo popkovnice ustrezno označilo s kodo in ga pripravilo za prevzem. Prosimo vas, da skupaj z osebjem izpolnite in podpišete obrazec, ki je priložen setu (Identifikacijski obrazec, ki potuje z vzorcem v laboratorij).

10. PO PORODU.  
Primer Neocelica: vi ali partner naj pokliče kurirja Neocelice, da bo prevzel set z odvzetim krvnim vzorcem in tkivom popkovnice, preveril priložen dokument in set predal pooblaščenemu prevozniku. Telefonska številka njihovega kurirja je: 051 332 931 (najdete jo tudi na setu za odvzem).

11. POTOVANJE VAŠEGA VZORCA. 
Primer Neocelica: po prevzemu bodo pri Neocelici poskrbeli za varen prevoz vašega krvnega vzorca ali tkiva popkovnice do laboratorijev Cryo-Save.

12. PROCESIRANJE VAŠEGA VZORCA. 
Primer Neocelica: V laboratorijih Cryo-Save bodo opravili pregled, procesiranje, krioprezervacijo in shranitev matičnih celic ter tkiva popkovnice vašega otroka.

13. OBVESTILO O USPEŠNI SHRANITVI. 
Primer Neocelica: najpozneje v 6 tednih vam bodo z Neocelice poslali pisno obvestilo o uspešni shranitvi matičnih celic vašega otroka. Hkrati boste prejeli tudi račun za plačilo "Nadomestila za storitve".  

14. PLAČILO PREOSTANKA ZNESKA ZA SHRANITEV. 
Primer Neocelica: na transakcijski račun Neocelice v pogodbenem roku nakažete znesek, ki je naveden na računu za plačilo "Nadomestila za storitve".  

15. CERTIFIKAT O USPEŠNI SHRANITVI. 
Primer Neocelica: Ko bodo prejeli celotno plačilo, bo na ime otroka izdan certifikat o uspešni shranitvi matičnih celic, ki vam ga bodo poslali po pošti.  

16. HRANJENJE MATIČNIH CELIC. 
Primer Neocelica: Matične celice bodo v laboratorijih Cryo-Save varno hranili 20 let, nato pa bo vaša pogodba potekla. Nekaj mesecev pred tem bodo vam oz. vašemu otroku ponudili možnost podaljšanja pogodbe.


Kako poteka odvzem in hramba matičnih celic? from Neocelica on Vimeo.

Oglejte si tudi postopek shranjevanja v javni banki.
Lahko pa si ogledate tudi postopek odvzema pri
Izvorni Celici, Biobanki.

sreda, 17. november 2010

Kako se odločiti?

Kako se odločiti za pravega ponudnika shranjevanja matičnih celic? Vse je odvisno od vaših zahtev in želja. Izberite najpomembnejše tri kriterije in se pozanimajte kako dobro jih izpolnjujejo posamezni ponudniki.

Oglejte si tudi spodnji seznam kriterijev, morda na katerega izmed njih do sedaj niste pomislili:
- usposobljenost banke,
- izkušnje banke,
- reference banke,
- cena storitve,
- svetovanje, pomoč, pripravljenost odgovarjati na vaša vprašanja,
- čas shranjevanja (v letih),
- plačilni pogoji (možnost plačila na obroke, posebne akcije...),
- višina avansa,
- postopek in ugodnosti v primeru neuspešnega odvzema,
- strokovnost in zaupnost osebja in postopka
.

ponedeljek, 8. november 2010

Shranjevanje same popokovnice

Poleg shranjevanja matičnih celic iz popkovnične krvi je, pri nekaterih ponudnikih v Sloveniji, mogoče tudi shranjevanje popkovnice kot take. 
 
Iz popkovnice je namreč mogoče izolirati dva različna tipa matičnih celic:
1. hematopoetske matične celice (iz popkovnične krvi) in 2.mezenhimske matične celice (iz samega tkiva popkovnice oz. Whartonove žolice). 

Celice iz popkovničnega tkiva, prav tako kot tiste iz popkovnične krvi, lahko tvorijo različne vrste tkiv (kostno, hrustančno, maščobno, jetrno, živčno, mišično tkivo ter tkivo trebušne slinavke...) in so tako primerne za uporabo v regenerativni medicini za zdravljenje nekaterih degenerativnih stanj. Shranitev tkiva popkovnice zaenkrat ponuja le en slovenski ponudnik. Več o tej možnosti lahko preberete tukaj.
Vir: Neocelica d.o.o.


Popkovnica, vir: Neocelica d.o.o.

Primerjava ponudnikov

Če je nekoč veljajo, da so se ženske odločale glede večine stvari v zvezi z gospodinjstvom, družino, otroci... danes temu ni več tako.
Oglejte si izčrpno PRIMERJAVO SLOVENSKIH PONUDNIKOV shranjevanja matičnih celic pri nas, ki jo je naredil neki bodoči... očka, ja :) 
Zadeve preverjeno veljajo...
Vir: www.maticne-celice.com