torek, 12. oktober 2010

Zakaj ravno matične celice iz popkovnične krvi?

Najbolj optimalne in kakovostne matične celice lahko najdimo pri zarodkih, t.i. embrionalne matične celice, ki pa za namene zdravljenja tretjih oseb niso primerne.  Niso primerne zato, ker do njih, brez da bi povzročili škodo za matični embrio, ne moremo. Torej bi bil njihov odvzem moralno in etično sporen. To pa ne velja za  matične celice iz popkovnične krvi, saj le-te lahko pridobimo brez škode za novorojenega otroka ali njegovo mamo.


Matične celice iz popkovnične krvi imajo v primerjavi z matičnimi celicami odraslih večjo sposobnost proizvodnje različnih človeških tkiv in to presenetljivo odkritje trenutno poskušajo uporabiti pri razvoju načinov zdravljenja za nekatere hude človeške bolezni. In ravno to je razlog, da v Neocelici toliko pričakujemo od uporabe matičnih celic iz popkovnične krvi pri zdravljenju.

Matične celice iz popkovnične krvi imajo nekaj pomembnih prednosti, ki jih matične celice odraslih tkiv izgubijo ali pa so zmanjšane:

So »mlade«: ker so stare največ devet mesecev, še niso bile izrazito podvržene posledicam procesa staranja, pogosto se hitreje delijo in so bolj sposobne za življenje v primerjavi z matičnimi celicami odraslih tkiv.

So bolj »sveže«: ker so v maternici zaščitene pred številnimi virusi in okužbami iz zunanjega okolja, je manj verjetno, da so okužene ali prizadete zaradi bolezni.

So bolj »naivne«: v primerjavi z matičnimi celicami odraslih tkiv je manj verjetno, da bodo povzročile zaplete pri alogenih transplantacijah.

1 komentar:

  1. Če prav razumem bi šla potem ta kri (iz katere so vzete matične celice) v nič. Saj popkovino se po porodu vrže stran, ne? Torej v ničemer ne vpliva na stanje novorojenčka? Ali pač? ZAdnjič me je ravno to spraševala neka kolegica.

    OdgovoriIzbriši