torek, 12. oktober 2010

Kaj pravzaprav so matične celice?

Matična celica je tabula rasa oz. nepopisan list med celicami. Ni še definirana, ni usmerjena. Predstavlja osnovno obliko celice v telesu in se lahko izredno hitro in uspešno deli ter obnavlja. Njena največja posebnost pa je, da se lahko razvije v katerokoli celico in s tem tvori poljubno tkivo v telesu. Da, matična celica lahko postane del vašega nohta na nogi ali pa del vidnega živca v vašem desnem očesu.  Kul kajne? :)

Matične celice so najvitalnejše celice v telesu, saj imajo izjemno sposobnost, da se lahko delijo, obnavljajo in razvijajo v tkiva, ki jih telo potrebuje v primeru bolezni. V naravi matičnih celic namreč je, da se selijo na mesto poškodbe oziroma bolezni in se tam spreminjajo glede na to, kako jim to narekujejo sosednje celice in biokemijske molekule, ki jih okoljske celice izločajo. Tam izpodrivajo bolne celice in povzročajo njihovo odmiranje.

Matične celice se nahajajo v najrazličnejših tkivih telesa. V mladosti imamo večje količine teh celic in so tudi bolj vitalne, pozneje pa upadajo. Po rojstvu, ko začne otrok rasti, se začnejo spreminjati tudi njegove matične celice, ki so bile sicer prisotne tudi v popkovnični krvi.

Zato je prav čas rojstva enkratna priložnost, ko lahko dobimo te izjemne celice. Postopek krioprezervacije nam nato omogoči, da jih lahko shranimo za uporabo v prihodnosti.

Vir: Neocelica.

4 komentarji:

  1. Matične celice so res skriti potencial. Sem zadnjič na Dicovery-ju gledala kako so iz matičnih celic miške zgradili novo srce zanjo. Ki je bilo (delovalo) kar "v epruveti". Kot v kakšnem ZF filmu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz bolj ko se staram, bolj me ima, da bi si dala kakšno "tkivo" ponovno izdelati. hihi
    Šalo na stran, ja bohve kaj bodo znali čez par let narediti...

    OdgovoriIzbriši
  3. Prvič zadnje slišala že 6 let nazaj. Pri nas pa so zares stvar debat šele kakšne 2 leti...

    OdgovoriIzbriši
  4. JA, zdaj pa so tu že pravi boom. Celo javno zdravstvo se je prebudilo, hihi

    OdgovoriIzbriši