četrtek, 28. oktober 2010

Pušenjak je za!

Le katera nosečka, ki se je morala malo bolj potruditi za čudež življenja, ne pozna (ne tako) sive eminence ginekologije pri nas, mag. Stanka Pušenjaka, dr. med. Kaj meni on o matičnih celicah in njihovem potenicalu?

mag. Stanko Pušenjak, dr. med.
 »Matične celice«, svetla prihodnost ali lažni upi?
Oboje. Zakaj? Vsi živimo dalj kot nekaj tednov zgolj zato, ker imamo poleg diferenciranih, torej specializiranih celic za neko nalogo nekega organa, v vseh organih prisotne tudi matične celice, ki so zasnova za tvorbo novih in novih mladih celic, specialistk za določno nalogo ali opravilo, s pomočjo katerih se stalno obnavljamo. Žal se naše matične celice starajo z nami in iz delitve v delitev izgubljajo sposobnost specializacije, daljšega življenja in popolnega opravljanja svoje naloge. Določene bolezni nas oropajo let in desetletij brezskrbnega življenja in prinesejo bolečine, trpljenje, zmanjšano sposobnost in invalidnost, enako velja za poškodbe, obrabo tkiv in starost.

Kaj nam obetajo matične celice, shranjene ob našem rojstvu v primerjavi z matičnimi celicami, pridobljenih kasneje?
Najboljše matične celice bi bile tiste iz zarodka, a te niso dostopne brez škode za zarodek, plod in posameznika, ki iz tega zraste. Prva priložnost pridobitve odraslih matičnih celic brez škode je iz popkovne krvi, ki ostane po rojstvu v posteljici in popkovini. Enako velja za mezenhimske matične celice v popkovni zdrizovini (Whartonovi žolici). Te matične celice imajo za seboj morda 5% svojih delitev ali manj, medtem ko imajo matične celice iz npr. mlečnih zob za seboj že več kot 20% vseh svojih delitev, iz maščobe pri odraslem že 40% do 60% ipd, poleg tega te matične celice sploh nimajo zmožnosti razviti se v vse potrebne linije celic, temveč le v nekatere. 

1 komentar: