četrtek, 24. februar 2011

Miti o matičnih celicah



Oglejte si nekaj najpogostejših mitov o matičnih celicah: 

"Matičnih celic ne moremo shraniti za več kot 20 let."
Matične celice iz popkovnične krvi, ki so bile ustrezno pripravljene za shranjevanje, lahko dosežejo daljšo življenjsko dobo, kot jo bomo mi sami. Vse raziskave, ki so jih opravili doslej, dokazujejo, da imajo krioprezervirane celice dejansko neomejeno življenjsko dobo. To pomeni, da je zelo verjetno, da jih lahko ohranimo globoko zamrznjene, dokler jih ne bomo potrebovali. Naš partner, skupina Cryo-Save, se je popolnoma posvetil raziskovanju krioprezervacije.

"Matične celice lahko uporabimo samo za otroke."
Seveda lahko z matičnimi celicami iz popkovnične krvi zdravimo tudi odrasle; dejstvo je celo, da z matičnimi celicami iz popkovnične krvi največkrat zdravimo prav odrasle. Včasih dostopna količina ne zadostuje, zato mora zdravnik uporabiti še dodatne matične celice drugega izvora. Če pa govorimo o regenerativni medicini, je količina matičnih celic manj pomembna. Že majhna količina lahko zadostuje, da se aktivira obnavljanje tkiva.

"Shranjevanje matičnih celic je preprosto nesmiselno."
Glede na znanje, ki ga imamo danes, znanstveniki s področja medicine domnevajo, da obstaja velika verjetnost, da bo otrok uporabil svoje matične celice iz popkovnične krvi kasneje v življenju. Verjetnost znaša vsaj 1 : 400 – in narašča.

"Odvzem matičnih celic iz popkovnične krvi je za mater ali otroka boleč."
Matične celice iz popkovnične krvi se odvzamejo takoj po tem, ko popkovnica med materjo in otrokom neha utripati in jo prerežejo. Odvzem popkovnične krvi je enostaven, traja nekaj minut in je popolnoma neškodljiv in neboleč tako za mater kot za otroka. Na noben način ne vpliva na naravni proces rojevanja, v primerjavi z odvzemom matičnih celic odraslih tkiv pa postopek ni invaziven.

Besedilo, vir: Neocelica d.o.o.
Slika, vir: Izvorna celica d.o.o

sreda, 9. februar 2011

Matične celice iz zob

Matične celice je mogoče pridobiti tudi iz mlečnih zobk naših malčkov. Ta možnost shranjevanja MC je zelo privlačna predvsem zato, ker se lahko odločite za shranitev tudi, če ste shranjevanje MC ob porodu zamudili. Vendar pa je mogoče slišati tudi veliko kritik na račun shranjevanja MC iz mlečnih zobk, zato ta možnost ostaja precej neizkoriščena in jo pri nas ponuja le ena zasebna banka.

(+) Plusi:
  • za shranjevanje MC se lahko odločite vse dokler vašemu malčku ne izpade zadnji mlečni zobek.

(-) Minusi:
  • niso primerni zobki, ki sami izpadejo, ker so že »mrtvi« in so neuporabni za izolacijo in shranjevanje matičnih celic (zdravih zob pa se seveda ne puli);
  • pogosto je odvzem zaradi premajhnega števila MC neuspešen;
  • zdravljenje s pomočjo MC iz zobk je še v eksperimetalni fazi, medtem ko je pridobivanje MC iz drugih tkiv (npr. popkovnične krvi) že uveljavljeno.
Viri: 
dr. Saška Ivanova, univ. dipl. mikrobiol. (med.over.net)
Lahko mlečni zobje otroku rešijo življenje? (24ur.com)