torek, 14. junij 2011

MC in neplodnost

Skoraj 1% žensk mlajših od 40 let trpi zaradi prezgodnje odpovedi jajčnikov, ki privede do prenehanja proizvodnje jajčec in hormonov jajčnikov ter posledične neplodnosti. To predstavlja  v današnjem času veliko težavo, saj se ženske vse kasneje odločamo za otroke. In zaenkrat še ne poznamo terapije, ki bi tem povrnila plodnost. Vendar morda ne bo dolgo ostalo tako.

V Egiptu so s pomočjo eksperimetov prišli do prvih spodbudnih zaključkov, ki bi lahko pomenili ključ do rešitve prezgodne neplodnosti. Skupini znanstvenikov iz Kaira je z uporabo matičnih celic prvič uspelo obnoviti funkcijo jajčnikov pri podganah s prezgodnjo odpovedjo jajčnikov. Profesor Osama Azmy in njegovi sodelavci so preučili 60 odraslih podgan. Te so predhodno razdelili v 4 skupine. Prva skupina je bila kontrolna in ni prejela nobene terapije, podgane iz preostalih skupin pa so prejele kemikalijo, ki je inducirala odpoved jajčnikov. Skupino 2 so nato zdravili z mezenhimskimi matičnimi celicami, skupini 3 so vbrizgali fiziološko raztopino (placebo), skupine 4 pa niso zdravili. Da bi ocenili učinkovitost terapije, so pri vseh podganah spremljali nivo hormonov jajčnikov.V dveh tednih, se je pri podganah zdravljenih z matičnimi celicami vzpostavila normalna funkcija jajčnikov. Po osmih tednih so bili nivoji hormonov te skupine identični kot pri podganah brez povzročene odpovedi jajčnikov. Raziskovalci so v jajčnikih podgan, ki so bile zdravljenih z matičnimi celicami, zaznali tudi prisotnost vstavljenih matičnih celic. Na ta način so dokazali, da je s tovrstno terapijo možna ponovna vzpostavitev normalne funkcije jajčnikov. 












Vir: www.ringaraja.net

četrtek, 2. junij 2011

Kdo in zakaj je shranil: v zasebni banki?

Bodoči starši se odločajo različno. Nekateri shranijo v javni banki, drugi v zasebni. Le redki so pari, ki vedo za možnost shranitve matičnih celic, pa jih ne shranijo niti ne darujejo. Spodaj si oglejte, kdo je shranil v zasebni banki in zakaj.

Sabina K. Zrnec in Jure Zrnec
"Veliko sva razmišljala o tem in prebirala, kaj matične celice iz popkovnične krvi sploh so, dobila sva tudi nekaj namigov prijateljev, ki so se odločili za to, in ideja nama je bila vedno bolj všeč. Včasih je bila starševska dota otroku posteljnina, najina generacija je dobila kakšen avto ali stanovanje, dota, ki jo v tem času lahko dava svojemu otroku, pa je prav gotovo izvor njegovega lastnega zdravja."



Nuška Drašček
"Ko sva z možem potrdila »sume« o nosečnosti, sva bila izjemno vesela in sva seveda takoj začela razmišljati o prihajajočem družinskem članu. Neizogibno pridejo zraven tudi različne skrbi in glede na to, da tveganje različnih, tudi izjemno hudih bolezni praktično vsako leto narašča, sva začela razmišljati tudi o možnih ukrepih, ki bi najinemu otroku v dani situaciji lahko bili v pomoč.

Shraniti popkovnično kri in s tem Luku omogočiti zdravo zalogo matičnih celic se nama je zdela odlična ideja, saj mu lahko na ta način nudiva dobro možnost ozdravitve v primeru nekaterih bolezni. Zdravljenje z matičnimi celicami je zelo napredovalo in ne predstavljava si, da ne bi izkoristila te možnosti, potem pa bi sin potreboval prav to.

Shranjevanje v zasebni banki ima določene prednosti v primerjavi z javnimi bankami."..." Starši smo pač taki – kjer se da, se trudimo zavarovati svojega otroka in čeprav srčno upava, da Luka celic nikoli ne bo potreboval, se vseeno bolje počutiva vedoč, da so mu na voljo."
 
 Vir: Neocelica, Biobanka.