četrtek, 20. januar 2011

MC popkovine vs. MC kostnega mozga

Matične celice je mogoče pridobiti tudi iz kostnega mozga. To zdravniki počno že desetletja. Po novem jih je mogoče izolirati tudi iz maščobnega tkiva odraslih. Zakaj bi se potem sploh trudili in jih hranili že od rojstva?

Glavni razlog je v tem, da se matične celice pridobljene iz tkiv odraslih (kostnega mozga, maščobnih ali drugih tkiv) v marsičem razlikujejo od tistih, ki se nahajajo v tkivih novorojenčkov. Kot podrobneje razlaga dr. Saška Ivanova, univ. dipl. mikrobiol.:

"Prednosti matičnih celic iz popkovnične krvi pred matičnimi celicami iz kostnega mozga:

- matične celice iz popkovnične krvi so bolj naivne kot matične celice iz kostnega mozga oz. imajo večjo zmožnost razvoja v druge tipe celic človeškega telesa (skoraj takšno kot embrionalne ali zarodne matične celice;
- odvzem matičnih celic iz popkovnične krvi je neboleč, kar v večini primerov ne drži za odvzem matičnih celic iz kostnega mozga;
- veliko lažje je najti ustreznega donorja matičnih celic iz popkovnične krvi (sploh če gre za shranitev za avtologni namen (donor in prejemnik sta ista oseba)) kot matičnih celic iz kostnega mozga, saj mora biti kompatibilnost HLA pri matičnih celicah iz kostnega mozga 100%, dokler pri matičnih celicah iz popkovnične krvi zadošča 67% ujemanj;
- matične celice iz kostnega mozga imajo večjo verjetnost za DNA nepravilnosti zaradi izpostavitve različnim okoljskim dejavnikom;
- matične celice iz popkovnične krvi imajo manšjo verjetnost zavrnitve s strani prejemnika (t.i “Graft-versus-host disease”, kjer telo prejemnika zavrne oz. napade transplantirane celice.

Pomanjkljivost matičnih celic iz popkovnične krvi je, da je enkratni vir matičnih celic oz. je njihovo število omejeno. Vendar v prihodnosti pričakujejo, da jih bo možno do določene mere namnožiti in tako zaobiti (vsaj delno) zgoraj omenjeno pomanjkljivost."


petek, 14. januar 2011

Razlike med javno in zasebno banko

Mnogi starši se sprašujejo, zakaj je toliko večja možnost, da bo vzorec MC njihovega otročička v javni banki zavrnjen, kot pa če bi vzorec shranjevali v zasebni banki.
Imajo zasebne banke manj stroge kriterije, shranijo vse, tudi neuporabne vzorce, le da lahko zaračunajo storitev? Ali pa ima javna banka premalo sredstev za hitrejše in učinkovitejše delo? Jim je v javni banki za posamezen vzorec vseeno? Spodaj preberite mnenje dr. Saške Ivanove, univ. dipl. mikrobiol.

"Do razlik pride predvsem, ker javna banka shranjuje darovane vzorce za namen zdravljenja drugih oseb (alogena transplantacija), torej ne donorja, kjer je potrebno več celic za uspešno transplantacijo. Pri shranjevanju v zasebne namene pa je prvobitni namen shranjevanje za lastne namene darovalca oz. otroka (avtologna transplantacija), kjer je potrebno manj celic, saj sta donor in prejemnik ista oseba in tako ni možnosti zavrnitve celic. Drugi razlogi za razliko so lahko tudi, da zasebne banke delajo vsak dan, ne glede na vikende ali praznike ter da vzorce, ki ne dosegajo kriterijev, so pa še dovolj dobri, da bodo ob morebitni možnosti namnožitve celic lahko uporabni, shranijo, če starši otroka to želijo. Trenutno potekajo številne študije na temo namnožitve matičnih celic in spodaj navajam članek, kjer se kažejo prvi pozitivni izsledki teh študij." 
Vir: med.over.net

Enhanced by Zemanta

sobota, 8. januar 2011

"Berlinski pacient" premagal virus HIV

Američan Timothy Ray Brown je v Berlinu s presaditvijo kostnega mozga, katerega matične celice so odporne na virus HIV, prvi premagal AIDS.

Pri iskanju zdravila za HIV ali virus humane imunske pomanjkljivosti se je morda zgodil pomemben medicinski preboj. Američan, ki so ga zaradi zdravljenja v Berlinu poimenovali "Berlinski pacient", naj bi premagal to neozdravljivo bolezen.

Celoten članek preberite tukaj.

Zaupanje v moč MC

Ker je pri nas shranjevanje vzorcev MC staro šele nekaj let, še nismo imeli lastnega primera, kjer bi otročku pomagali prav z njihovo pomočjo. Kjub temu pa tudi slovenski strokovnjaki ocenjujejo, da bo mogoče v prihodnosti hitro in učinkovito zdraviti skoraj vse. In ne le v Nemčiji, Španiji, Veliki Britaniji, ZDA temveč tudi pri nas.
Da ne bi zgolj sedeli in čakali, so se slovenski znanstveniki združili v tako imenovan Center matičnih celic, v okviru katerega se je 11 partnerjev zavezalo k združitvi znanja na področju raziskav s trženjem, da bi omogočili razvoj zdravljenja z matičnimi celicami pri nas. Želijo namreč, da bi bilo v prihodnje primerov uspešne uporabe zdravljenja z MC čim več tudi pri nas. V tujini je to namreč že utečena praksa.
  
Tukaj si lahko ogledate seznam uporabljenih vzorcev matičnih celic iz popkovnične
krvi shranjenih v laboratorijih enega izmed ponudnikov shranjevanja.

ponedeljek, 3. januar 2011

Potencial MC: cerebralna paraliza

Science Building on Duke University East Campu...Image via Wikipedia
Zdravniki na univezi Duke v ZDA, trenutno izvajajo klinično študijo zdravljenja bolnikov, ki trpijo za cerebralno paralizo in imajo shranjene lastne matične celice iz popkovnične krvi.


Šestletni deček iz Portugalske, za katerega so starši ob rojstvu shranili matične celice iz popkovnične krvi v banki Cryo-Save, je odšel na terapijo na univerzo Duke v ZDA, kjer bo vključen v klinično študijo zdravljenja cerebralne paralize, potrjeno s strani FDA. 

Cerebralna paraliza je trajna okvara v možganih, ki onemogoča popoln nadzor nad gibanjem, trenutno zanjo ne obstaja standardno zdravilo oziroma zdravljenje.

Dečku bodo vsadili  lastne nediferencirane oz. nespecializirane matične celice (avtologna transplantacija) in na tak način skušali nadomestiti umrle možganske celice.

Tukaj preberitenveč o zdravljenju cerebralne paralize s pomočjo matičnih celic, mnenje  dr. Saške Ivanove, univ. dipl. mikrobiol.

Enhanced by Zemanta