petek, 14. januar 2011

Razlike med javno in zasebno banko

Mnogi starši se sprašujejo, zakaj je toliko večja možnost, da bo vzorec MC njihovega otročička v javni banki zavrnjen, kot pa če bi vzorec shranjevali v zasebni banki.
Imajo zasebne banke manj stroge kriterije, shranijo vse, tudi neuporabne vzorce, le da lahko zaračunajo storitev? Ali pa ima javna banka premalo sredstev za hitrejše in učinkovitejše delo? Jim je v javni banki za posamezen vzorec vseeno? Spodaj preberite mnenje dr. Saške Ivanove, univ. dipl. mikrobiol.

"Do razlik pride predvsem, ker javna banka shranjuje darovane vzorce za namen zdravljenja drugih oseb (alogena transplantacija), torej ne donorja, kjer je potrebno več celic za uspešno transplantacijo. Pri shranjevanju v zasebne namene pa je prvobitni namen shranjevanje za lastne namene darovalca oz. otroka (avtologna transplantacija), kjer je potrebno manj celic, saj sta donor in prejemnik ista oseba in tako ni možnosti zavrnitve celic. Drugi razlogi za razliko so lahko tudi, da zasebne banke delajo vsak dan, ne glede na vikende ali praznike ter da vzorce, ki ne dosegajo kriterijev, so pa še dovolj dobri, da bodo ob morebitni možnosti namnožitve celic lahko uporabni, shranijo, če starši otroka to želijo. Trenutno potekajo številne študije na temo namnožitve matičnih celic in spodaj navajam članek, kjer se kažejo prvi pozitivni izsledki teh študij." 
Vir: med.over.net

Enhanced by Zemanta

2 komentarja:

  1. Jaz sem pa slišala, da ostaja precej vzorcev shranjenih v zasebno banko sploh neobdelanih. Je to res?

    OdgovoriIzbriši
  2. VSi vzorci shranjeni v zasebno banko so obdelani. To plačaš in dobiš o tem tudi potrdilo in povratno informacijo o stanju vzorca.

    Pikapolonica, si morda mislila na javno banko?

    OdgovoriIzbriši