četrtek, 28. oktober 2010

Pušenjak je za!

Le katera nosečka, ki se je morala malo bolj potruditi za čudež življenja, ne pozna (ne tako) sive eminence ginekologije pri nas, mag. Stanka Pušenjaka, dr. med. Kaj meni on o matičnih celicah in njihovem potenicalu?

mag. Stanko Pušenjak, dr. med.
 »Matične celice«, svetla prihodnost ali lažni upi?
Oboje. Zakaj? Vsi živimo dalj kot nekaj tednov zgolj zato, ker imamo poleg diferenciranih, torej specializiranih celic za neko nalogo nekega organa, v vseh organih prisotne tudi matične celice, ki so zasnova za tvorbo novih in novih mladih celic, specialistk za določno nalogo ali opravilo, s pomočjo katerih se stalno obnavljamo. Žal se naše matične celice starajo z nami in iz delitve v delitev izgubljajo sposobnost specializacije, daljšega življenja in popolnega opravljanja svoje naloge. Določene bolezni nas oropajo let in desetletij brezskrbnega življenja in prinesejo bolečine, trpljenje, zmanjšano sposobnost in invalidnost, enako velja za poškodbe, obrabo tkiv in starost.

Kaj nam obetajo matične celice, shranjene ob našem rojstvu v primerjavi z matičnimi celicami, pridobljenih kasneje?
Najboljše matične celice bi bile tiste iz zarodka, a te niso dostopne brez škode za zarodek, plod in posameznika, ki iz tega zraste. Prva priložnost pridobitve odraslih matičnih celic brez škode je iz popkovne krvi, ki ostane po rojstvu v posteljici in popkovini. Enako velja za mezenhimske matične celice v popkovni zdrizovini (Whartonovi žolici). Te matične celice imajo za seboj morda 5% svojih delitev ali manj, medtem ko imajo matične celice iz npr. mlečnih zob za seboj že več kot 20% vseh svojih delitev, iz maščobe pri odraslem že 40% do 60% ipd, poleg tega te matične celice sploh nimajo zmožnosti razviti se v vse potrebne linije celic, temveč le v nekatere. 

ponedeljek, 25. oktober 2010

In kaj pravijo zdravniki?

Ko sem se sama nekaj let nazaj prvič odločala ali naj shranim matične celice (angl.stem cells) svojega prvorojenca sem kot izobražena in aktivna mamica (objektivno dejstvo, nič se nasmihat :)) seveda želela tudi mnenje referenčne skupine, torej strokovnjaka. Poklicala sem kolegico, ki je pediatrinja in jo vprašala za mnenje. Rekla je, da je precej skeptična do možnosti zdravljenja z matičnimi celicami. To področje medicine naj bi bilo namreč dokaj novo (večji razvoj le zadnjih 10 let). In res, že sama sem rahlo dvomila v "čudežno moč celic" in njena potrditev je bilo vse kar sem potrebovala, da sem se brez slabe vesti odločila, da je ne bom shranila. In glej ga zlomka, samo tri leta kasneje se srečava na tržnici. Ko sva nazadnje govorili nas je bilo precej manj, zdaj pa je že vsaka od najnih družin štela štiri člane. Otroci so z očki šibali po svoje, midve pa sva se zaklepetali. In med drugim sem izvedela, da je štiri leta po rojstvu hčerke, ko se ji je rodil sin, njegove celice shranila...za razliko od mene. Smešno, ne? Ko sem se vračala k možu se nisem mogla znebiti čudnega občutka jeze. "Kura...meni pa je dejala, da ne verjame v matične celice...uh, jaz pa še večja kura...sem njeno mnenje vzela za suho zlato." Kot pravi oglas  za nekega mobilnega operaterja...ne verjami, temu in onemu, živi po svoje. No, ne verjemi niti zdravnikom, ali kaj?

Veliko zdravnikov še danes skeptično gleda na razvoj medicine in možnosti zdravljenja z matičnimi celicami. Še ne tako dolgo nazaj se je popkovnica po porodu zavrgla. Zdravniki so si bili edini, da  je le-ta brez  kakršnekoli potencialne vrednosti. 

"Danes vemo, da je možno veliko malignih in nemalignih boleznih zdraviti prav z odvzetim krvnim vzorcem (iz katerega so potem izločene matične celice) iz popkovnice. Te matične celice najdemo tudi v kostnem mozgu in so vir novih krvnih celic. Ginekologe napredek v znanosti uči o možnosti uporabe matičnih celic izločenih iz krvnega vzorca iz popkovnice v zdravstvene namene. A kljub vsemu vsi zdravniki še niso poučeni o revolucionarnem doprinosu matičnih celic pri zdravljenju številnih življenju nevarnih bolezni." Vir: www.neocelica.si
Enhanced by Zemanta

torek, 12. oktober 2010

Zakaj ravno matične celice iz popkovnične krvi?

Najbolj optimalne in kakovostne matične celice lahko najdimo pri zarodkih, t.i. embrionalne matične celice, ki pa za namene zdravljenja tretjih oseb niso primerne.  Niso primerne zato, ker do njih, brez da bi povzročili škodo za matični embrio, ne moremo. Torej bi bil njihov odvzem moralno in etično sporen. To pa ne velja za  matične celice iz popkovnične krvi, saj le-te lahko pridobimo brez škode za novorojenega otroka ali njegovo mamo.


Matične celice iz popkovnične krvi imajo v primerjavi z matičnimi celicami odraslih večjo sposobnost proizvodnje različnih človeških tkiv in to presenetljivo odkritje trenutno poskušajo uporabiti pri razvoju načinov zdravljenja za nekatere hude človeške bolezni. In ravno to je razlog, da v Neocelici toliko pričakujemo od uporabe matičnih celic iz popkovnične krvi pri zdravljenju.

Matične celice iz popkovnične krvi imajo nekaj pomembnih prednosti, ki jih matične celice odraslih tkiv izgubijo ali pa so zmanjšane:

So »mlade«: ker so stare največ devet mesecev, še niso bile izrazito podvržene posledicam procesa staranja, pogosto se hitreje delijo in so bolj sposobne za življenje v primerjavi z matičnimi celicami odraslih tkiv.

So bolj »sveže«: ker so v maternici zaščitene pred številnimi virusi in okužbami iz zunanjega okolja, je manj verjetno, da so okužene ali prizadete zaradi bolezni.

So bolj »naivne«: v primerjavi z matičnimi celicami odraslih tkiv je manj verjetno, da bodo povzročile zaplete pri alogenih transplantacijah.

Kaj pravzaprav so matične celice?

Matična celica je tabula rasa oz. nepopisan list med celicami. Ni še definirana, ni usmerjena. Predstavlja osnovno obliko celice v telesu in se lahko izredno hitro in uspešno deli ter obnavlja. Njena največja posebnost pa je, da se lahko razvije v katerokoli celico in s tem tvori poljubno tkivo v telesu. Da, matična celica lahko postane del vašega nohta na nogi ali pa del vidnega živca v vašem desnem očesu.  Kul kajne? :)

Matične celice so najvitalnejše celice v telesu, saj imajo izjemno sposobnost, da se lahko delijo, obnavljajo in razvijajo v tkiva, ki jih telo potrebuje v primeru bolezni. V naravi matičnih celic namreč je, da se selijo na mesto poškodbe oziroma bolezni in se tam spreminjajo glede na to, kako jim to narekujejo sosednje celice in biokemijske molekule, ki jih okoljske celice izločajo. Tam izpodrivajo bolne celice in povzročajo njihovo odmiranje.

Matične celice se nahajajo v najrazličnejših tkivih telesa. V mladosti imamo večje količine teh celic in so tudi bolj vitalne, pozneje pa upadajo. Po rojstvu, ko začne otrok rasti, se začnejo spreminjati tudi njegove matične celice, ki so bile sicer prisotne tudi v popkovnični krvi.

Zato je prav čas rojstva enkratna priložnost, ko lahko dobimo te izjemne celice. Postopek krioprezervacije nam nato omogoči, da jih lahko shranimo za uporabo v prihodnosti.

Vir: Neocelica.

Uvod v blog

Zakaj bi kdo pisal blog o matičnih celicah? Zato ker je tam zunaj cel kup srečk nosečk, bodočih mamic, ki ne vedo kako se odločit. 
"SHRANITI ALI NE SHRANITI MATIČNIH CELIC MOJEGA MALČKA?" je vprašanje.
In kakšen je odgovor? Da, ne? Odvisno od nas, staršev. Vem le, da izbira ni lahka. Zato ta blog.
Ker bi mamice naredile vse za svoje malčke, po drugi strani pa moramo pametno in preudarno ločiti med tem kaj je seme, kaj pleve. Saj nas takorekoč z vseh strani zasipajo z oglasi, kaj je koristno za našega malčka, kaj neprecenjivo in kaj nujno moramo imeti. 
Zato boste na tem blogu, drage mamice, našle vse informacije o matičnih celicah. Od člankov, debat, slik in posnetkov, do predstavitev ponudnikov shranitve maičnih celic. DA boste po tehtnem razmisleku našle odgovor. Brez slabe vesti.
Enhanced by Zemanta