petek, 11. marec 2011

MC za rezervne dele?

Ko je govor o matičnih celicah večina pomisli na zdravljenje bolezenskih stanj. Kaj pa druga uporaba MC? Ste kdaj pomislili, da bi s pomočjo lastnih MC nekoč lahko "naročili" nov "rezervni del" telesa?
 
Verjetno niste. Pa vendar, medicina se razvija in kar se danes še zdi čudaško in neprimerno, bo morda že pojutrišnjem čisto običajno. Le pomislite kaj so si nekoč mislili o ideji, da bi lahko v epruveti "sestavilli" dojenčka dveh staršev, ki sta neplodna! Danes pa je umetna oploditev povsem uveljavljena alternativa. Si predstavljate, kaj bi nekomu brez noge ali roke pomenilo, da bi lahko dobil nov, "svoj" ud? No, za enkrat je to le znanstvena fantastika.


Spodaj preberite komentar dr. Saške Ivanove, univ. dipl. mikrobiol. na temo uporabe MC za rezervne dele.


"Teoretično bi bilo možno uporabiti matične celice kot “gradnik” za izdelavo “rezervnih delov”. V praksi trenutno nekateri laboratoriji s področja regenerativne medicine poročajo, da lahko naredijo enostavne dele kot so koža, mehur, žile in zgornji deli dihal. Pri bolj kompleksnih delih, kot so npr. celotni organi, predstavlja problem predvsem vzpostavitev vaskularne (žilne) oskrbe z nutrienti in kisikom ter sama izdelava organov (več različnih celic, pravilno “narejen” in delujoč organ). Trenutno potekajo številne raziskave na področju regenerativne medicine in tkivnega inžinirstva in večina znanstvenikov s tega področja ne dvomi, da bodo v prihodnosti lahko izdelali večino organov oz. nadomestili določene dele človeškeg telesa. Več si lahko preberete na spodnjih povezavah."

3 komentarji:

  1. Zanimivo... to bi pa bila res uporabna tehnologija. Moj sosed, ki je brez dlani na obeh rokah, bi bil verjetno prvi v vrsti za "rezervne dele".

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, verjamem, Pikapolonica. Pa še marsikdo. Sploh pa starši za svoje otroke!

    OdgovoriIzbriši