nedelja, 27. marec 2011

Slovarček najpogostejših izrazov

Alogenski – tkivo, celice ali organ drugega osebka iste biološke vrste, ki pa so genetsko različni in zato tudi imunsko neskladni. »Alogenska uporaba« je uporaba tkiv in celic, odvzetih eni osebi in uporabljenih za zdravljenje druge.

Avtologen – tkivo, celice ali organ, ki jih presadimo istemu osebku, ki jih je daroval. »Avtologna uporaba« je uporaba tkiv in celic, ki jih odvzamemo in uporabimo pri isti osebi. Biomaterial je naraven ali umeten material (npr. kovina ali polimer), ki je primeren za uporabo skupaj z živim tkivom, posebno kot del medicinskega pripomočka (npr. umetni sklep).

Blastocista - stopnja embrionalnega razvoja zarodka; pri človeku se razvije četrti do peti dan po oploditvi, sestavlja jo od 80 do150 celic. Zunanja plast celic obdaja s tekočino napolnjeno votlino in večjo skupino celic, zbranih na notranji strani (notranja celična masa). Notranja celična masa je vir embrionalnih matičnih celic in se razvije v zarodek, zunanja plast pa se ugnezdi v steno maternice in tvori placento. Diferenciacija je proces, v katerem se manj specializirana celica razvije v bolj specializirano. Različne celice imajo različno sposobnost diferenciacije.

Embrionalne matične celice - pluripotentne matične celice, ki obstajajo v zgodnjem zarodku – blastocisti – in jih lahko osamimo iz notranje celične mase. Zanje so značilne pluripotentnost, hitro podvojevanje in sposobnost diferenciacije v vse vrste celic v človeškem telesu.
Kolonije embrionalnih MC

Matična celica - primitivna celica, ki se lahko deli in razvije v različne vrste celic v telesu. Notranja celična masa je skupina celic v notranjosti blastociste, iz katerih lahko osamimo embrionalne matične celice. Iz notranje celične mase se razvije zarodek. Matična celica odraslega je nediferencirana matična celica, ki jo v majhnem številu najdemo v različnih tkivih in organih ploda ali odrasle osebe. Do določene mere ima sposobnost samoobnavljanja in ustvarjanja potomk, ki se razvijejo v specializirane celice tega tkiva oziroma organa. Odkritih je več tipov teh celic, npr. živčna, mezenhimska ali krvotvorna matična celica.

Potentnost
- sposobnost matičnih celic za diferenciacijo v različne, bolj usmerjene celične vrste.

Somatska celica
- vsaka telesna celica razen spolnih celic (jajčec in spermijev).

Transdiferenciacija - sprememba enega celičnega tipa neposredno v drugega (npr. iz kožne celice v živčno celico).

Ni komentarjev:

Objavite komentar