torek, 14. junij 2011

MC in neplodnost

Skoraj 1% žensk mlajših od 40 let trpi zaradi prezgodnje odpovedi jajčnikov, ki privede do prenehanja proizvodnje jajčec in hormonov jajčnikov ter posledične neplodnosti. To predstavlja  v današnjem času veliko težavo, saj se ženske vse kasneje odločamo za otroke. In zaenkrat še ne poznamo terapije, ki bi tem povrnila plodnost. Vendar morda ne bo dolgo ostalo tako.

V Egiptu so s pomočjo eksperimetov prišli do prvih spodbudnih zaključkov, ki bi lahko pomenili ključ do rešitve prezgodne neplodnosti. Skupini znanstvenikov iz Kaira je z uporabo matičnih celic prvič uspelo obnoviti funkcijo jajčnikov pri podganah s prezgodnjo odpovedjo jajčnikov. Profesor Osama Azmy in njegovi sodelavci so preučili 60 odraslih podgan. Te so predhodno razdelili v 4 skupine. Prva skupina je bila kontrolna in ni prejela nobene terapije, podgane iz preostalih skupin pa so prejele kemikalijo, ki je inducirala odpoved jajčnikov. Skupino 2 so nato zdravili z mezenhimskimi matičnimi celicami, skupini 3 so vbrizgali fiziološko raztopino (placebo), skupine 4 pa niso zdravili. Da bi ocenili učinkovitost terapije, so pri vseh podganah spremljali nivo hormonov jajčnikov.V dveh tednih, se je pri podganah zdravljenih z matičnimi celicami vzpostavila normalna funkcija jajčnikov. Po osmih tednih so bili nivoji hormonov te skupine identični kot pri podganah brez povzročene odpovedi jajčnikov. Raziskovalci so v jajčnikih podgan, ki so bile zdravljenih z matičnimi celicami, zaznali tudi prisotnost vstavljenih matičnih celic. Na ta način so dokazali, da je s tovrstno terapijo možna ponovna vzpostavitev normalne funkcije jajčnikov. 












Vir: www.ringaraja.net

četrtek, 2. junij 2011

Kdo in zakaj je shranil: v zasebni banki?

Bodoči starši se odločajo različno. Nekateri shranijo v javni banki, drugi v zasebni. Le redki so pari, ki vedo za možnost shranitve matičnih celic, pa jih ne shranijo niti ne darujejo. Spodaj si oglejte, kdo je shranil v zasebni banki in zakaj.

Sabina K. Zrnec in Jure Zrnec
"Veliko sva razmišljala o tem in prebirala, kaj matične celice iz popkovnične krvi sploh so, dobila sva tudi nekaj namigov prijateljev, ki so se odločili za to, in ideja nama je bila vedno bolj všeč. Včasih je bila starševska dota otroku posteljnina, najina generacija je dobila kakšen avto ali stanovanje, dota, ki jo v tem času lahko dava svojemu otroku, pa je prav gotovo izvor njegovega lastnega zdravja."



Nuška Drašček
"Ko sva z možem potrdila »sume« o nosečnosti, sva bila izjemno vesela in sva seveda takoj začela razmišljati o prihajajočem družinskem članu. Neizogibno pridejo zraven tudi različne skrbi in glede na to, da tveganje različnih, tudi izjemno hudih bolezni praktično vsako leto narašča, sva začela razmišljati tudi o možnih ukrepih, ki bi najinemu otroku v dani situaciji lahko bili v pomoč.

Shraniti popkovnično kri in s tem Luku omogočiti zdravo zalogo matičnih celic se nama je zdela odlična ideja, saj mu lahko na ta način nudiva dobro možnost ozdravitve v primeru nekaterih bolezni. Zdravljenje z matičnimi celicami je zelo napredovalo in ne predstavljava si, da ne bi izkoristila te možnosti, potem pa bi sin potreboval prav to.

Shranjevanje v zasebni banki ima določene prednosti v primerjavi z javnimi bankami."..." Starši smo pač taki – kjer se da, se trudimo zavarovati svojega otroka in čeprav srčno upava, da Luka celic nikoli ne bo potreboval, se vseeno bolje počutiva vedoč, da so mu na voljo."
 
 Vir: Neocelica, Biobanka.

ponedeljek, 9. maj 2011

MC za zdravljenje posledic radiacije

Zamrznjene matične celice naj bi pomagale rešiti delavce v jedrski elektrarni v Fukušimi, ki bodo zaradi izpostavljenosti močnemu radioaktivnemu sevanju skoraj zagotovo zboleli. Japonske oblasti razmišljajo, na kakšen način bi rešile življenje delavcem blizu poškodovanim reaktorjem, upravljavcem vodnih topov in vsem, ki so tvegali svoja življenja, da bi rešili mnoga druga.



Visoka raven radioaktivnega sevanja povzroča resna obolenja in tudi smrt zaradi poškodovanega kostnega mozga, vendar pa je pomoč delavcem še vedno možna, če so jim bile zvorne celice odvzete pred izpostavljenostjo sevanju.

Terapija zahteva, da delavci nekaj dni jemljejo posebna zdravila, da zdravniki iz krvi lahko nato izločijo matične celice. Ob tem pa jih morajo priklopiti na aparat za dializo. Direktor dobrodelne organizacije Anthony Nolan, Alejandro Madrigal, je dejal, da je razmišljanje japonskih oblasti primerno, glede na raven sevanja, kateri so bili delavci izpostavljeni. Dodal je, da je moškim pripravljenih pomagati več kot 50 bolnišnic v Evropi.

Vir: Neocelica.si, foto: http://www.abc.net.au/news/stories/2011/04/16/3193329.htm

ponedeljek, 2. maj 2011

Evropska direktiva o MC

Na forumih je zaslediti kar precej vprašanj na temo standardov pri shranjevanju matičnih celic. Srečke nosečke predvsem zanima, ali se standardi pri nas kaj razlikujejo od standardov v tujini. Čisto konkretno rečeno - če bi danes pri nas shranili vzorec, bi z njim lahko nekoč svojega otročička zdravili npr. v Nemčiji. Kako je s tem?




Za vse članice EU velja ista direktiva, ki ureja standarde kakovosti in varnosti, darovanja, pridobivanja, testiranja, predelave, konzerviranja, shranjevanja in razdeljevanja človeških tkiv in celic - DIREKTIVA 2004/23/ES EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA, z dne 31. marca 2004:

Izsek:
(1) Presajanje človeških tkiv in celic je hitro razvijajoče se
področje medicine, ki daje široke možnosti zdravljenja
doslej neozdravljivih bolezni. Zagotavljati pa je treba
kakovost in varnost teh pripravkov predvsem zato, da se
prepreči prenašanje bolezni.


(2) Razpoložljivost človeških tkiv in celic za zdravljenje je
odvisna od državljanov Skupnosti, ki so jih pripravljeni
darovati. Da se zavaruje javno zdravje in prepreči prenos
nalezljivih bolezni s temi tkivi in celicami, je treba v času
njihovega darovanja, pridobivanja, testiranja, predelave,
konzerviranja, shranjevanja, razdeljevanja in uporabe
upoštevati vse varnostne ukrepe.


(3) Na nacionalni in evropski ravni je treba spodbujati akcije
obveščanja in ozaveščanja o darovanju tkiv, celic in
organov, katerih moto je, „vsi smo možni darovalci“. Cilj
teh akcij naj bi bil pomagati evropskim državljanom, da bi
se že za življenja odločali, da postanejo darovalci in bi s
svojimi željami seznanili svoje družine ali zakonite zastopnike.
Ker je treba zagotoviti razpoložljivost tkiv in celic za
zdravljenje, morajo države članice spodbujati darovanje
tkiv in celic, vključno s krvotvornimi matičnimi celicami,
ki morajo biti visoke kakovosti in varne, ter tako povečati
sposobnost pokritja lastnih potreb v Skupnosti.


(4) Za zagotavljanje visokih standardov kakovosti in varnosti
pridobivana, testiranja, predelave, shranjevanja in
razdeljevanja tkiv in celic v vsej Skupnosti, kot tudi za olajšanje
izmenjav darovanih tkiv in celic za bolnike, ki so
vsako leto deležni tovrstnega zdravljenja, so nujno
potrebna enotni okvirni pogoji. Bistveno je torej, da
določbe Skupnosti zagotovijo, da so človeška tkiva in
celice, ne glede na namen njihove uporabe, po kakovosti in
varnosti primerljivi. Vzpostavitev takih standardov bo torej
pomagala prepričati javnost, da imajo človeška tkiva in
celice, pridobljene v drugi državi članici, vendarle enake
garancije kakor tiste v lastni državi.


Celoten dokument najdete tukaj.

ponedeljek, 18. april 2011

Matične celice pri dvojčkih - finančni vidik

Si morda tista srečka nosečka, ki pričakuje drastično povečanje družine? Ne le za 33% temveč za 50% ali več? Čestitke, to pa je nekaj posebnega. 

Vir: http://www.rachelludwigphotography.com/blog/tag/abbotsford-twin-baby-photography/
Imeti dvojčke, trojčke je svojevrsten izziv, ki prinaša marsikaj lepeg. Pa tudi kakšno skrb več, kot jo imajo konkvencionalne mamice "enojčkov". Eden izmed izzivov je prav gotovo finančni vidik. Dva para bodijev, dvojni voziček, dve lupinici, 2x toliko pleničk... No, če bi bile finance edini kriterij pri odločanju o potomcih, bi bilo malih Slovečkov vsako leto manj. Kako pa je s shranitvijo MC, je tudi dvakrat dražje?

Malo sem pobrskala po straneh zasebnih bank pri nas in ugotovila naslednje: da, dražje je. Vendar (juuuhuuu!) ne 2x dražje. Enako, kot bo po novem verjetno z vrtci. Na drugo kepico boš imela 50% popusta. Če malo pomisliš, niti ni slabo, za ta kapitalističen svet. Tvoja dvojčka bosta imela namreč enako shranjen vzorec kot vsi "enojčki". Vsak svoj set za shranitev, svoj vzorček, ki bo testiran, obdelan in svoje dokumente, certifikat. In ne pozabi, dva vzorčka pomenita tudi dvojno zavarovanje v primeru težav.

Torej, bodoča mamica dvojčkov, takole je s financami. Denarnica bo definitivno nekoliko tanjša kot pri ostalih mamicah. Bo pa zato hiša pokala po šivih. Od smeha, joka in vsega vmes, kar prinesejo male kepice. In še nekaj - ali ni kul biti mamica dvojčkov? :)

nedelja, 27. marec 2011

Slovarček najpogostejših izrazov

Alogenski – tkivo, celice ali organ drugega osebka iste biološke vrste, ki pa so genetsko različni in zato tudi imunsko neskladni. »Alogenska uporaba« je uporaba tkiv in celic, odvzetih eni osebi in uporabljenih za zdravljenje druge.

Avtologen – tkivo, celice ali organ, ki jih presadimo istemu osebku, ki jih je daroval. »Avtologna uporaba« je uporaba tkiv in celic, ki jih odvzamemo in uporabimo pri isti osebi. Biomaterial je naraven ali umeten material (npr. kovina ali polimer), ki je primeren za uporabo skupaj z živim tkivom, posebno kot del medicinskega pripomočka (npr. umetni sklep).

Blastocista - stopnja embrionalnega razvoja zarodka; pri človeku se razvije četrti do peti dan po oploditvi, sestavlja jo od 80 do150 celic. Zunanja plast celic obdaja s tekočino napolnjeno votlino in večjo skupino celic, zbranih na notranji strani (notranja celična masa). Notranja celična masa je vir embrionalnih matičnih celic in se razvije v zarodek, zunanja plast pa se ugnezdi v steno maternice in tvori placento. Diferenciacija je proces, v katerem se manj specializirana celica razvije v bolj specializirano. Različne celice imajo različno sposobnost diferenciacije.

Embrionalne matične celice - pluripotentne matične celice, ki obstajajo v zgodnjem zarodku – blastocisti – in jih lahko osamimo iz notranje celične mase. Zanje so značilne pluripotentnost, hitro podvojevanje in sposobnost diferenciacije v vse vrste celic v človeškem telesu.
Kolonije embrionalnih MC

Matična celica - primitivna celica, ki se lahko deli in razvije v različne vrste celic v telesu. Notranja celična masa je skupina celic v notranjosti blastociste, iz katerih lahko osamimo embrionalne matične celice. Iz notranje celične mase se razvije zarodek. Matična celica odraslega je nediferencirana matična celica, ki jo v majhnem številu najdemo v različnih tkivih in organih ploda ali odrasle osebe. Do določene mere ima sposobnost samoobnavljanja in ustvarjanja potomk, ki se razvijejo v specializirane celice tega tkiva oziroma organa. Odkritih je več tipov teh celic, npr. živčna, mezenhimska ali krvotvorna matična celica.

Potentnost
- sposobnost matičnih celic za diferenciacijo v različne, bolj usmerjene celične vrste.

Somatska celica
- vsaka telesna celica razen spolnih celic (jajčec in spermijev).

Transdiferenciacija - sprememba enega celičnega tipa neposredno v drugega (npr. iz kožne celice v živčno celico).

petek, 11. marec 2011

MC za rezervne dele?

Ko je govor o matičnih celicah večina pomisli na zdravljenje bolezenskih stanj. Kaj pa druga uporaba MC? Ste kdaj pomislili, da bi s pomočjo lastnih MC nekoč lahko "naročili" nov "rezervni del" telesa?
 
Verjetno niste. Pa vendar, medicina se razvija in kar se danes še zdi čudaško in neprimerno, bo morda že pojutrišnjem čisto običajno. Le pomislite kaj so si nekoč mislili o ideji, da bi lahko v epruveti "sestavilli" dojenčka dveh staršev, ki sta neplodna! Danes pa je umetna oploditev povsem uveljavljena alternativa. Si predstavljate, kaj bi nekomu brez noge ali roke pomenilo, da bi lahko dobil nov, "svoj" ud? No, za enkrat je to le znanstvena fantastika.


Spodaj preberite komentar dr. Saške Ivanove, univ. dipl. mikrobiol. na temo uporabe MC za rezervne dele.


"Teoretično bi bilo možno uporabiti matične celice kot “gradnik” za izdelavo “rezervnih delov”. V praksi trenutno nekateri laboratoriji s področja regenerativne medicine poročajo, da lahko naredijo enostavne dele kot so koža, mehur, žile in zgornji deli dihal. Pri bolj kompleksnih delih, kot so npr. celotni organi, predstavlja problem predvsem vzpostavitev vaskularne (žilne) oskrbe z nutrienti in kisikom ter sama izdelava organov (več različnih celic, pravilno “narejen” in delujoč organ). Trenutno potekajo številne raziskave na področju regenerativne medicine in tkivnega inžinirstva in večina znanstvenikov s tega področja ne dvomi, da bodo v prihodnosti lahko izdelali večino organov oz. nadomestili določene dele človeškeg telesa. Več si lahko preberete na spodnjih povezavah."

torek, 8. marec 2011

Primer uspešne uporabe MC v Sloveniji

Tukaj si oglejte si posnetek (Saša Puhar, Educell) o primerih uspešne uporabe matičnih celic v Sloveniji za zdravljenje dolgih kosti.

Vir: http://tvslo.si/predvajaj/puharjeva-opisuje-zdravljenje-z-maticnimi-celicami/ava2.38957568/

ponedeljek, 7. marec 2011

Razvoj MC: klinični testi

V ZDA se redno izvajajo najrazličnejši klinični testi za uporabo MC pri odraslih ter s tem širijo možnost  uporabe matičnih celic. 

 Vir: http://www.youtube.com/watch?v=KGUAyKQKmmY

četrtek, 24. februar 2011

Miti o matičnih celicah



Oglejte si nekaj najpogostejših mitov o matičnih celicah: 

"Matičnih celic ne moremo shraniti za več kot 20 let."
Matične celice iz popkovnične krvi, ki so bile ustrezno pripravljene za shranjevanje, lahko dosežejo daljšo življenjsko dobo, kot jo bomo mi sami. Vse raziskave, ki so jih opravili doslej, dokazujejo, da imajo krioprezervirane celice dejansko neomejeno življenjsko dobo. To pomeni, da je zelo verjetno, da jih lahko ohranimo globoko zamrznjene, dokler jih ne bomo potrebovali. Naš partner, skupina Cryo-Save, se je popolnoma posvetil raziskovanju krioprezervacije.

"Matične celice lahko uporabimo samo za otroke."
Seveda lahko z matičnimi celicami iz popkovnične krvi zdravimo tudi odrasle; dejstvo je celo, da z matičnimi celicami iz popkovnične krvi največkrat zdravimo prav odrasle. Včasih dostopna količina ne zadostuje, zato mora zdravnik uporabiti še dodatne matične celice drugega izvora. Če pa govorimo o regenerativni medicini, je količina matičnih celic manj pomembna. Že majhna količina lahko zadostuje, da se aktivira obnavljanje tkiva.

"Shranjevanje matičnih celic je preprosto nesmiselno."
Glede na znanje, ki ga imamo danes, znanstveniki s področja medicine domnevajo, da obstaja velika verjetnost, da bo otrok uporabil svoje matične celice iz popkovnične krvi kasneje v življenju. Verjetnost znaša vsaj 1 : 400 – in narašča.

"Odvzem matičnih celic iz popkovnične krvi je za mater ali otroka boleč."
Matične celice iz popkovnične krvi se odvzamejo takoj po tem, ko popkovnica med materjo in otrokom neha utripati in jo prerežejo. Odvzem popkovnične krvi je enostaven, traja nekaj minut in je popolnoma neškodljiv in neboleč tako za mater kot za otroka. Na noben način ne vpliva na naravni proces rojevanja, v primerjavi z odvzemom matičnih celic odraslih tkiv pa postopek ni invaziven.

Besedilo, vir: Neocelica d.o.o.
Slika, vir: Izvorna celica d.o.o

sreda, 9. februar 2011

Matične celice iz zob

Matične celice je mogoče pridobiti tudi iz mlečnih zobk naših malčkov. Ta možnost shranjevanja MC je zelo privlačna predvsem zato, ker se lahko odločite za shranitev tudi, če ste shranjevanje MC ob porodu zamudili. Vendar pa je mogoče slišati tudi veliko kritik na račun shranjevanja MC iz mlečnih zobk, zato ta možnost ostaja precej neizkoriščena in jo pri nas ponuja le ena zasebna banka.

(+) Plusi:
  • za shranjevanje MC se lahko odločite vse dokler vašemu malčku ne izpade zadnji mlečni zobek.

(-) Minusi:
  • niso primerni zobki, ki sami izpadejo, ker so že »mrtvi« in so neuporabni za izolacijo in shranjevanje matičnih celic (zdravih zob pa se seveda ne puli);
  • pogosto je odvzem zaradi premajhnega števila MC neuspešen;
  • zdravljenje s pomočjo MC iz zobk je še v eksperimetalni fazi, medtem ko je pridobivanje MC iz drugih tkiv (npr. popkovnične krvi) že uveljavljeno.
Viri: 
dr. Saška Ivanova, univ. dipl. mikrobiol. (med.over.net)
Lahko mlečni zobje otroku rešijo življenje? (24ur.com)


četrtek, 20. januar 2011

MC popkovine vs. MC kostnega mozga

Matične celice je mogoče pridobiti tudi iz kostnega mozga. To zdravniki počno že desetletja. Po novem jih je mogoče izolirati tudi iz maščobnega tkiva odraslih. Zakaj bi se potem sploh trudili in jih hranili že od rojstva?

Glavni razlog je v tem, da se matične celice pridobljene iz tkiv odraslih (kostnega mozga, maščobnih ali drugih tkiv) v marsičem razlikujejo od tistih, ki se nahajajo v tkivih novorojenčkov. Kot podrobneje razlaga dr. Saška Ivanova, univ. dipl. mikrobiol.:

"Prednosti matičnih celic iz popkovnične krvi pred matičnimi celicami iz kostnega mozga:

- matične celice iz popkovnične krvi so bolj naivne kot matične celice iz kostnega mozga oz. imajo večjo zmožnost razvoja v druge tipe celic človeškega telesa (skoraj takšno kot embrionalne ali zarodne matične celice;
- odvzem matičnih celic iz popkovnične krvi je neboleč, kar v večini primerov ne drži za odvzem matičnih celic iz kostnega mozga;
- veliko lažje je najti ustreznega donorja matičnih celic iz popkovnične krvi (sploh če gre za shranitev za avtologni namen (donor in prejemnik sta ista oseba)) kot matičnih celic iz kostnega mozga, saj mora biti kompatibilnost HLA pri matičnih celicah iz kostnega mozga 100%, dokler pri matičnih celicah iz popkovnične krvi zadošča 67% ujemanj;
- matične celice iz kostnega mozga imajo večjo verjetnost za DNA nepravilnosti zaradi izpostavitve različnim okoljskim dejavnikom;
- matične celice iz popkovnične krvi imajo manšjo verjetnost zavrnitve s strani prejemnika (t.i “Graft-versus-host disease”, kjer telo prejemnika zavrne oz. napade transplantirane celice.

Pomanjkljivost matičnih celic iz popkovnične krvi je, da je enkratni vir matičnih celic oz. je njihovo število omejeno. Vendar v prihodnosti pričakujejo, da jih bo možno do določene mere namnožiti in tako zaobiti (vsaj delno) zgoraj omenjeno pomanjkljivost."


petek, 14. januar 2011

Razlike med javno in zasebno banko

Mnogi starši se sprašujejo, zakaj je toliko večja možnost, da bo vzorec MC njihovega otročička v javni banki zavrnjen, kot pa če bi vzorec shranjevali v zasebni banki.
Imajo zasebne banke manj stroge kriterije, shranijo vse, tudi neuporabne vzorce, le da lahko zaračunajo storitev? Ali pa ima javna banka premalo sredstev za hitrejše in učinkovitejše delo? Jim je v javni banki za posamezen vzorec vseeno? Spodaj preberite mnenje dr. Saške Ivanove, univ. dipl. mikrobiol.

"Do razlik pride predvsem, ker javna banka shranjuje darovane vzorce za namen zdravljenja drugih oseb (alogena transplantacija), torej ne donorja, kjer je potrebno več celic za uspešno transplantacijo. Pri shranjevanju v zasebne namene pa je prvobitni namen shranjevanje za lastne namene darovalca oz. otroka (avtologna transplantacija), kjer je potrebno manj celic, saj sta donor in prejemnik ista oseba in tako ni možnosti zavrnitve celic. Drugi razlogi za razliko so lahko tudi, da zasebne banke delajo vsak dan, ne glede na vikende ali praznike ter da vzorce, ki ne dosegajo kriterijev, so pa še dovolj dobri, da bodo ob morebitni možnosti namnožitve celic lahko uporabni, shranijo, če starši otroka to želijo. Trenutno potekajo številne študije na temo namnožitve matičnih celic in spodaj navajam članek, kjer se kažejo prvi pozitivni izsledki teh študij." 
Vir: med.over.net

Enhanced by Zemanta

sobota, 8. januar 2011

"Berlinski pacient" premagal virus HIV

Američan Timothy Ray Brown je v Berlinu s presaditvijo kostnega mozga, katerega matične celice so odporne na virus HIV, prvi premagal AIDS.

Pri iskanju zdravila za HIV ali virus humane imunske pomanjkljivosti se je morda zgodil pomemben medicinski preboj. Američan, ki so ga zaradi zdravljenja v Berlinu poimenovali "Berlinski pacient", naj bi premagal to neozdravljivo bolezen.

Celoten članek preberite tukaj.

Zaupanje v moč MC

Ker je pri nas shranjevanje vzorcev MC staro šele nekaj let, še nismo imeli lastnega primera, kjer bi otročku pomagali prav z njihovo pomočjo. Kjub temu pa tudi slovenski strokovnjaki ocenjujejo, da bo mogoče v prihodnosti hitro in učinkovito zdraviti skoraj vse. In ne le v Nemčiji, Španiji, Veliki Britaniji, ZDA temveč tudi pri nas.
Da ne bi zgolj sedeli in čakali, so se slovenski znanstveniki združili v tako imenovan Center matičnih celic, v okviru katerega se je 11 partnerjev zavezalo k združitvi znanja na področju raziskav s trženjem, da bi omogočili razvoj zdravljenja z matičnimi celicami pri nas. Želijo namreč, da bi bilo v prihodnje primerov uspešne uporabe zdravljenja z MC čim več tudi pri nas. V tujini je to namreč že utečena praksa.
  
Tukaj si lahko ogledate seznam uporabljenih vzorcev matičnih celic iz popkovnične
krvi shranjenih v laboratorijih enega izmed ponudnikov shranjevanja.

ponedeljek, 3. januar 2011

Potencial MC: cerebralna paraliza

Science Building on Duke University East Campu...Image via Wikipedia
Zdravniki na univezi Duke v ZDA, trenutno izvajajo klinično študijo zdravljenja bolnikov, ki trpijo za cerebralno paralizo in imajo shranjene lastne matične celice iz popkovnične krvi.


Šestletni deček iz Portugalske, za katerega so starši ob rojstvu shranili matične celice iz popkovnične krvi v banki Cryo-Save, je odšel na terapijo na univerzo Duke v ZDA, kjer bo vključen v klinično študijo zdravljenja cerebralne paralize, potrjeno s strani FDA. 

Cerebralna paraliza je trajna okvara v možganih, ki onemogoča popoln nadzor nad gibanjem, trenutno zanjo ne obstaja standardno zdravilo oziroma zdravljenje.

Dečku bodo vsadili  lastne nediferencirane oz. nespecializirane matične celice (avtologna transplantacija) in na tak način skušali nadomestiti umrle možganske celice.

Tukaj preberitenveč o zdravljenju cerebralne paralize s pomočjo matičnih celic, mnenje  dr. Saške Ivanove, univ. dipl. mikrobiol.

Enhanced by Zemanta